denes

”Då var det tufft, men nu är det bra”

 

Som många andra av Denes ungerska landsmän växte han upp i Serbien. En tid han minns tillbaka på som osäker och svår.

 

– I Serbien var det mycket problem. Det var bombarderat överallt och ofta hade vi inga pengar och fick fråga grannen om pengar till bröd, berättar Denes.

 

Trots att han som utbildad kock ofta hade jobb, var det ingen garanti för att pengarna skulle komma in.  

 

– Det var dåligt med lönen där, det var inte alltid de betalade ut den och så.

Så han ställde in sig på att testa ett nytt liv i ett nytt land.

 

– Jag hade inget cv eller något när jag kom hit. Så jag gick från ett ställe till det andra och frågade om jobb. Jag tänkte att utan cv har jag större chans om arbetsgivaren får träffa mig och se vem jag är.

 

Strategin fungerade och hans första svenska jobb var som diskare på en nattklubb. Efter två år kom han till Clarion som diskare och sex månader senare bestämde han sig för att visa framfötterna igen.

 

– Jag bad om några veckors praktik i köket. För när du kommer till ett annat land behöver du jobba dig upp. Jag gör mitt bästa jobb i köket och efter praktiken sa de att jag gjorde större nytta i köket än vid disken.

 

Väl i det svenska köket har han fått lära sig mycket nytt och utveckla sina färdigheter som kock.

 

– I Serbien lagade jag mest serbisk, ungersk och italiensk mat. Det var mycket panerat och friterat och mycket problem med vikten. Här jobbar vi tillsammans som ett team, vi testar alltid något nytt och vi lagar alltid med stor kärlek till maten, säger han och sammanfattar:

 

– Det är ett nytt liv i Sverige, men det är riktigt bra.

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle