lica

”Det här känns äkta”

 

Lica kommer från Natal i nordöstra Brasilien. Innan hon kom till Sverige jobbade hon på ett svenskt hotell i hemstaden. En dag checkar ett par in. Efter deras middag på hotellet går de till baren där Lica står.

 

– De ägde Hotell Kukkolaforsen i Sverige och frågade om jag ville komma och jobba med dem, säger Lica.

 

Förslaget gick hem direkt hos Lica. Hos Licas mamma var det inte lika välkommet

– Jag sa till min mamma att jag kanske ska till Sverige. Då svarade hon: ”aldrig”. Jag sa om du vill at jag åker så åker jag. Om du inte vill att jag åker, så åker jag ändå. Så hon sa ok.

 

Tre månader senare var hon på plats strax utanför Haparanda. Här spenderade hon fyra somrar innan hon flyttade till Sverige på heltid. När hon kom hit var hon först nervös och orolig över att känna sig ensam. Men hon fick bo hos familjen som bjudit henne och även om språket var en utmaning i början, trivdes Lica bättre än vad hon hade förväntat sig. Och det var intressant att se skillnaden på hur vi är mot varandra här jämfört med hemma i Brasilien.

 

– Folk säger att det är kallt och svårt att få vänner här i Sverige, men när du är nära då är du kvar. I Brasilien är vi jättenära men vi bråkar ofta över småsaker och allting blir lätt så stort. I Sverige kände jag mig lugn. Jag kände att om jag har vänner här, så är det forever. För man behöver inte prata varje dag och man behöver inte ge så mycket av sig själv för att behålla sin vän, för man vet var man har varandra. Jag kände att this is real.

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle