Mustafa

”Här är du, och du är duktig”

 

Mustafa kom från Turkiet till Sverige år 2002. Han hittade till Clarion via hans sambo som jobbade på hotellet och frågade om inte han också ville komma dit.

 

– Jag sökte arbetstillstånd hos Skatteverket. Fyra månader senare fick jag papper från polisen som sa att det var olagligt för mig att jobba, att jag måste söka till migrationsverket först.

Han gjorde om och gjorde rätt, fick sitt uppehållstillstånd och en fast tjänst på Clarion. Fyra år senare utsågs han årets arbetare på Clarion Östersund. Ytterligare något år senare fick han även Guldstjärnan av Östersunds kommun som Årets servicearbetare. Det är utmärkelser han givetvis är stolt över. De ger också en bild av den största skillnaden mellan hotellyrket i Turkiet och i Norden, menar han.

 

– I Turkiet är det mer disciplin på jobbet. Där är det bara jobba, jobba, jobba. Men här är det mer: här är du och du är duktig, förklarar han.  

 

Och det är en tillvaro han trivs bra med.

 

– Det finns en annan frihet här, du är ledig när du behöver. Känner jag mig dålig, säger min chef att jag ska gå hem och vila. Jag har aldrig haft den känslan i Turkiet.  

 

Det bästa med jobbet är dock gästerna.

 

– Gästerna först, sedan kommer arbetskamraterna. Jag har jobbat här i tio år nu och det är den bästa arbetsplatsen.

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle