Rashid

”Ge livet allt du har och livet ger tillbaka”

 

Rachid är en av de många syriska flyktingar som 2014 tvingades göra den livsfarliga resan över medelhavet från Nordafrika till södra Europa.

 

– Jag tog den där båten. Det tog elva dagar och kostade mig alla pengar jag hade. Det var mycket, mycket tuffa stunder under resan. Jag grät mycket och åt ingenting. Jag visste inte om vi skulle komma fram eller inte. Jag kunde inte föreställa mig vad som skulle hända mig, berättar Rachid.

Kriget i Syrien tvingade honom att lämna sitt hemland redan 2013. Först kom han till Libanon och därefter till Egypten. Här försökte han ta upp sina journaliststudier igen men det var svårt, berättar han. Kvar fanns två alternativ.

 

– Jag kunde antingen vända hem till Syrien och kriget och riskera mitt liv, eller ta den där båten till Europa och kanske lyckas skapa ett nytt liv, säger han.

 

Väl i Sverige fick han en plats på Askersunds flyktingläger utanför Örebro.

 

– Nu hade jag ett nytt liv. Jag ville lära mig språket, integrera mig i samhället och skapa nya möjligheter att utveckla mig.

 

Han pluggade svenskan hårt och efter sex månaders började språket växa fram. Clarion var den första platsen Rachid sökte till.

 

– Jag är mycket glad över att vara här nu. Jag är stolt över mig själv och min familj. För andra kan jag säga att livet är tufft. Men kan du ge livet allt du har, ger livet tillbaka all kärlek och glädje.

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle