salah

”Väntade 24 timmar på att solen skulle gå ner”

 

När Salah var åtta år gammal kom han till Kenya som flykting från hemlandet Somalia. Under åren 1991 till 2010 bodde han och hans familj i ett flyktingläger.

 

– Det är svårt att beskriva. Det var massa svårigheter där. Mina föräldrar hade inte rätt att få jobb i Kenya.

 

När FN och en rad utländska ambassader i Kenya satte sig ner för att diskutera fram en lösning för Salah och alla andra som levde i lägret, vände det.

– De diskuterade hur vi som både i lägret skulle få ett bättre liv och bättre framtid och de bestämde att vi som bodde där skulle få flytta till olika länder i Europa.

 

Efter 19 år i flyktingläger kom fick han till en liten by i norra Sverige. Han anlände i juni och hade fått höra att Sverige var ett kallt land och att han skulle få uppleva snö och minusgrader för första gången. Men ingen hade sagt något om hur det är här på sommaren.

 

– I Somalia och i Kenya sken solen i 12 timmar och vi hade 12 timmar natt. Första natten gick jag och väntade på att solen skulle gå ner så jag kunde sova. Jag satt i 24 timmar och väntade på att det skulle bli mörkt.

 

Han kom till Clarion i januari 2016 och jobbar här som varumottagare och köksbiträde.

 

– Clarion är en rättvis plats för oss personal. Clarion är i mitt hjärta och jag har bestämt att jag ska jobba här tills jag går i pension.

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle